Beeldschermtraining voor scholen
Een goede schrijfhouding, daar wordt veel aandacht aan besteed in het basisonderwijs. Daartegen valt het op dat kinderen een slechte houding aannemen bij computergebruik. Muis en/of toetsenbord worden vaak op een verkeerde manier gebruikt en de inrichting van de computer werkplekken op scholen zijn over het algemeen verre van optimaal. Bungelende beentjes, te kleine beeldschermafstand, te grote muis enz. Daarom is er een project ontwikkeld waarin zowel de leraren, leerlingen en hun ouders betrokken worden. Dit project is toepasbaar vanaf groep twee van de basisschool en wordt aangeboden op het niveau van de kinderen, leerlingen of studenten.
Het doel van deze training is: gezond beeldschermwerk stimuleren! Een gezonde basis leggen om veelvoorkomende klachten (CANS/KANS/RSI: klachten aan arm nek of schouders, visusstoornissen, tablet-nek, slaapproblemen) door beeldschermgebruik te voorkomen. Beter nu goed aangeleerd, dan fouten op latere leeftijd af te moeten leren.

de basis voor een muisarm ontwikkeld zich al op de basisschool
Kinderen komen al in de onderbouw van de basisschool dagelijks in aanraking met desktops, laptops, IPad's, tablets, gsm's enz. ICT-toepassingen in het basisonderwijs zijn tot nu toe: visie op onderwijs, kennis en vaardigheden, educatieve software en ICT-infrastructuur. Het belangrijke basisonderdeel “gezond beeldschermgebruik" ontbreekt. Daarbij bovenop komt ook nog het feit dat bij jongeren het probleembewustzijn ontbreekt en ze geen idee hebben hoe belangrijk een goede houding isHet doel van deze training is: gezond beeldschermwerk stimuleren! Een gezonde basis leggen om veelvoorkomende klachten (CANS/KANS/RSI: klachten aan arm nek of schouders, visusstoornissen, tablet-nek, slaapproblemen) door beeldschermgebruik te voorkomen. Beter nu goed aangeleerd, dan fouten op latere leeftijd af te moeten leren.
wetenschappelijk onderzoek
Ongeveer 70 procent van de studenten die een mbo-, hbo- of universitaire opleiding volgen heeft regelmatig CANS klachten. 15 procent heeft zelfs veel klachten aan arm, nek of schouders. Dat staat in een rapport van de Radboud Universiteit in Nijmegen, een onderzoek wat is uitgevoerd onder 1700 jongeren. Nieuwsgierig naar het hele onderzoeksrapport, download hem hier.